Abilify, Munsönderfallande tablett 30 mg

Bli den första att dela med dig av din erfarenhet av läkemedlet Abilify, Munsönderfallande tablett 30 mg (Receptfritt) genom att klicka på den blåa knappen nedan.

Har du använt denna medicin eller läkemedel?


Användarberättelser (Erfarenheter och biverkningar)


Bli den första att dela med av dina erfarenheter


Dela med dig av din erfarenhet

Beskriv din erfarenhet av Abilify

    

Man Kvinna


<-- skriv CJKLM här.
(Säkerställer att du är en människa.)
Om Abilify


Aripiprazol (Abilify) är ett neuroleptikum. Det är ett atypiskt antipsykotikum som kallats vid introduktionen för dopaminstabiliserare eller "tredje generationens neuroleptikum". Den bygger på teorier av svenske nobelpristagaren Arvid Carlsson.Och Aripiprazol blev början på en kommande generation efter en säregen farmakologisk profil.
Lång halveringstid förfaller. En av fördelarna med Aripiprazol som väger för mot annan antipsykotika är att det sker en lätt sänkning av prolaktinhalten. Dessutom finns det ingen QT-förlängning vid användning av Aripiprazol. Hypotesen avseende verkningsmekanismen är att ?lagom? balans mellan blockering och stimulering av dopamin D2-receptorn skall leda till färre extrapyramidala bieffekter (EPS) och möjligen bättre effekt mot de så kallade negativa psykossymptomen.Aripiprazol kom först till USA, år 2002. Medicinen blev då godkänd av amerikanska myndigheten FDA för behandling av akut mani, blandade episoder av bipolär sjukdom samt vid schizofreni hos ungdomar 13-17 år gamla. Aripiprazol godkändes i USA av FDA. Medlet utvecklades av läkemedelsföretaget Otsuka år 1988 i Japan och marknadsförs i Sverige av Bristol-Myers Squibb. Abilify kom till Sverige i juni år 2004.Den 4 juni 2004 beviljade Europeiska kommissionen ett godkännande för försäljning av Abilify som kom att gälla för hela Europeiska unionen. Från 10 juni 2004 ingick Abilify i läkemedelsförmånerna inom Sverige.Patentet upphörde i Sverige 14 april 2015, därefter började generiska kopior komma ut på marknaden.Det framhölls till en början från tillverkaren utlovad mindre viktuppgång, däremot såg man många ungdomar gå upp i vikt av Aripiprazol när det kom till bruk allmänt och kan då förekomma bland nyinsjuknade i psykos.Preparatet har god effekt vid såväl positiva schizofrena symtom som vid akut mani och kan även minska depressiva symtom vid denna diagnos.Bildbank för Abilify

Inga bilder tillgängliga.

Rekommendera Ja/Nej?

Poäng: NAN av 5 (0 användare)

Snabbfakta


Namn:
Abilify Munsönderfallande tablett 30 mg

Receptstatus:
Receptfritt

ATC-kod:
N05AX12

Läkemedelstillverkare:
Bristol-Myers Squibb

Läkemedelsform och styrka:
Munsönderfallande tablett 30 mg

Mer information:
Mer information om Abilify på LäkemedelsverketDagens musik


Senaste nyheterna

Lösningen på problem som länge funnits inom vården

08-12-2021

Att förebygga trycksår är en förutsättning för vården, det hjälper vårdgivarna att lägga sina resurser där behovet är större och på ett smidigare sätt ha koll på sina patienter. Trycksår uppstår när en patient har legat i en och samma ställning för länge och nu finns en lösning på problemet - SENSME, ett underlag som förebygger trycksår med hjälp av sensorer.

Läs om Lösningen på problem som länge funnits inom vårdenMedicinkollen Nyheter.

De har en nyckelroll i framtidens framsteg inom Life Science

08-12-2021

Med COVID-19 har hela världen fått inse vikten av att kunna studera biomolekyler för att effektivisera utvecklingen av nya vaccin och läkemedel snabbare och säkrare. Envues teknologi möjliggör ett unikt sätt studera och analysera biomolekyler och har därför förmåga att spela en nyckelroll i framtidens framsteg inom Life Science.

Läs om De har en nyckelroll i framtidens framsteg inom Life ScienceMedicinkollen Nyheter.


Liknande medicin och läkemedelSjukdomar och symtom som användarna har behandlat.