Glukos, INJEKTIONSVÄTSKA 100 mg/ml

Bli den första att dela med dig av din erfarenhet av läkemedlet Glukos, INJEKTIONSVÄTSKA 100 mg/ml (Receptbelagt) genom att klicka på den blåa knappen nedan.

Har du använt denna medicin eller läkemedel?


Användarberättelser (Erfarenheter och biverkningar)


Bli den första att dela med av dina erfarenheter


Dela med dig av din erfarenhet

Beskriv din erfarenhet av Glukos

    

Man Kvinna


<-- skriv CJKLM här.
(Säkerställer att du är en människa.)
Om Glukos


Glukos (glykos, druvsocker, dextros) är en enkel sockerart (monosackarid) med formeln C6H12O6. "Glykos" förekommer också som handelsnamn på glukossirap, som innehåller glukos men även maltos och andra sockerarter.

Glukos förekommer i flera isomera former. Den naturligt förekommande kallas D-glukos och dess spegelbildsvariant L-glukos. D-glukos kallas också med ett äldre namn dextros. D-glukos kan anta en linjär form och två cykliska former, ?-glukos (?-D-glukos) och ?-glukos (?-D-glukos). De två cykliska formerna skiljer sig åt vad avser hydroxylgruppens rymdmässiga orientering på kol 1 (C1; det anomera kolet); hydroxylgruppen befinner sig under eller ovanför ringens plan. (Även L-glukos har en linjär form och cykliska former.) I vattenlösning förekommer glukos som ungefär en tredjedel ?-glukos, två tredjedelar ?-glukos och mycket små mängder av den linjära formen. Alfa-glukos ingår i stärkelse (amylos och amylopektin) och beta-glukos ingår i cellulosa.
Glukos är en av de viktigaste kolhydraterna och används som energikälla av djur och växter. Glukos är också en byggsten i polysackariderna stärkelse, cellulosa och glykogen. Beteckningen druvsocker kommer av att den förekommer i vindruvor, där den dock inte är den enda sockerarten. Druvsocker skapas genom fotosyntes.
Glukos är den i särklass vanligaste monosackariden i allt liv. Ett skäl för detta kan vara att beta-pyrinoskonformationen av glukos bildar en struktur som ser ut som en diskus, med hydroxylgrupper ut åt sidorna och en relativt hydrofob över- och undersida. Denna struktur gör att andra molekyler lätt kan reagera med hydroxylerna i glukos, och att glukosmolekyler lätt kan staplas ovanpå varandra. Andra vanliga monosackarider som galaktos, mannos och xylos är strukturellt ganska lika glukos, vilket stöder tanken att glukosmolekylens konformation är gynnsam.Bildbank för Glukos

Inga bilder tillgängliga.

Rekommendera Ja/Nej?

Poäng: NAN av 5 (0 användare)

Snabbfakta


Namn:
Glukos INJEKTIONSVÄTSKA 100 mg/ml

Receptstatus:
Receptbelagt

ATC-kod:
B05BA03

Läkemedelstillverkare:
APL

Läkemedelsform och styrka:
INJEKTIONSVÄTSKA 100 mg/ml

Mer information:
Mer information om Glukos på LäkemedelsverketDagens musik


Senaste nyheterna

Valberedningens förslag till styrelseledamöter m. m. i Surgical Science Sweden AB

09-04-2021

Härmed följer pressmeddelande från Surgical Science AB där valberedningen meddelar bolagets beslut inför årsstämman.

Läs om Valberedningens förslag till styrelseledamöter m. m. i Surgical Science Sweden ABMedicinkollen Nyheter.

Den enkla vården kan öka överlevnaden bland kritiskt sjuka patienter

09-04-2021

Årligen dör miljontals människor på grund av kritisk sjukdom. Många av dessa dödsfall kan undvikas med enkla insatser enligt en internationell studie som i ljuset av den rådande covid-19-pandemin pekar på vikten av att sjukvården prioriterar de enkla livräddande vårdåtgärderna först.

Läs om Den enkla vården kan öka överlevnaden bland kritiskt sjuka patienterMedicinkollen Nyheter.


Liknande medicin och läkemedelSjukdomar och symtom som användarna har behandlat.