Hibernal, Tablett 100 mg

Läkemedlet Hibernal rekommenderas av 0 personer och rekommenderas inte av 1 personer och har därmed ett genomsnitt på 0 poäng.

Har du använt denna medicin eller läkemedel?


Användarberättelser (Erfarenheter och biverkningar)


Bli den första att dela med av dina erfarenheter


Dela med dig av din erfarenhet

Beskriv din erfarenhet av Hibernal

    

Man Kvinna


<-- skriv CJKLM här.
(Säkerställer att du är en människa.)
Om Hibernal


Klorpromazin (Hibernal), är ett läkemedel inom gruppen neuroleptika, det vill säga ett läkemedel som dämpar psykotiska symtom vid till exempel schizofreni. Klorpromazin har den kemiska formeln C17H19ClN2S. Läkemedlet intas oralt eller via injektion. De mest sedda biverkningarna är extrapyramidala bieffekter (EPS), sömnighet, muntorrhet, blodtrycksfall och ökad kroppsvikt. Allvarliga biverkningar är tardiv dyskinesi, malignt neuroleptikasyndrom och minskat antal vita blodkroppar. Det finns fall med agranulocytos beskrivet.Substansen utvecklades år 1949 av Rhône-Poulenc som antihistamin men även med mål att inneha den antipsykotiska aktiviteten. Klorpromazin, som en slags antihistamin, testades först som ett bedövningsmedel på soldater av den franska kirurgen Henri Laborit under år 1949. Henri Laborit märkte att patienter blev betydligt lugnare och läkemedlets effekt bekräftades när det gavs till en man som hade mani ett par år senare. Klorpromazins lindrande inverkan på psykoser upptäcktes på tidigt 1950-tal och var det först funna läkemedlet med sådana egenskaper.Det är få medel med så mycket uppmärksamhet som Klorpromazin fick. Hundratals - nära 500 publikationer blev gjorda under endast de 2 första åren vid användning av medicinen och bibliografi fullgjorde slutet av år 1953 - 417 funna skrifter rörande Klorpromazin. Av dessa kan nämnas, 74 ägnas åt dess farmakologi och 160 om dess användning vid anestesi och kirurgi och resten handlade om användningen i obstetrik, gynekologi, patologi och pediatrik.Klorpromazin godkändes av FDA den 26 mars 1954. Klorpromazin kom till Sverige år 1955 och försvann cirka 2007 (den 31 oktober 2006 fattades beslutet om att överge hibernal).I slutet av 1940- och början av 1950-talet hade andra fentiaziner, främst Lergigan, börjat användas som lugnande och antiallergiska mediciner och används fortfarande.
Efterföljare till klorpromazin föreligger, och är Levomepromazin.
Klorpromazin har sedativ och antiemetisk effekt (förhindrar illamående). Preparatet förstärker effekten av analgetikum. Klorpromazin (Hibernal) hade omfattande biverkningar.
Hibernal blockerar bland annat dopamin D2-receptorn kraftigt, vilket förklarar vissa biverkningar.Bildbank för Hibernal

Inga bilder tillgängliga.

Rekommendera Ja/Nej?

inte poäng för läkemedlet Hibernalinte poäng för läkemedlet Hibernalinte poäng för läkemedlet Hibernalinte poäng för läkemedlet Hibernalinte poäng för läkemedlet Hibernal
Poäng: 0 av 5 (1 användare)

Snabbfakta


Namn:
Hibernal Tablett 100 mg

Receptstatus:
Receptbelagt

ATC-kod:
N05AA01

Läkemedelstillverkare:
sanofi-aventis

Läkemedelsform och styrka:
Tablett 100 mg

Mer information:
Mer information om Hibernal på LäkemedelsverketDagens musik


Senaste nyheterna

Vaccinationsmottagningen på Norrtälje Sportcentrum kvar minst en vecka till

07-12-2021

På grund av den stora efterfrågan på vaccinationer mot covid-19 kommer Regionens vaccinationsmottagning vara kvar på Norrtälje Sportcentrum minst en vecka till, fram till 17 december. Dessutom blir det möjlighet för vaccinering för ungdomar 12-15 år tisdag den 14 december.

Läs om Vaccinationsmottagningen på Norrtälje Sportcentrum kvar minst en vecka tillMedicinkollen Nyheter.

Stoppa flytten av den högspecialiserade slutenvården Reuma, Hud och Njure från Nya Karolinska Solna- och rädda liv!

07-12-2021

Fyra överläkare i reumatologi på Nya Karolinska Solna beskriver i ett öppet brev konsekvenserna av den av sjukhusledningen föreslagna flytten av den högspecialiserade slutenvårdsavdelningen Reuma, Hud och Njure Reuma Hud och Njure (RHN B9:11). Verksamheten ska samtidigt krympas. Vi uppmanar nu sjukhusledningen på NKS och ansvarigt regionråd att omedelbart stoppa flytten och krympningen!

Läs om Stoppa flytten av den högspecialiserade slutenvården Reuma, Hud och Njure från Nya Karolinska Solna- och rädda liv!Medicinkollen Nyheter.


Liknande medicin och läkemedelSjukdomar och symtom som användarna har behandlat.