Modiodal, Tablett 100 mg

Läkemedlet Modiodal rekommenderas av 11 personer och rekommenderas inte av 0 personer och har därmed ett genomsnitt på 5 poäng.

Andra har använt Modiodal mot Bipolärsjukdom typ II


Användarberättelser (Erfarenheter och biverkningar)


Dela med dig av din erfarenhet

Beskriv din erfarenhet av Modiodal

    

Man Kvinna


<-- skriv CJKLM här.
(Säkerställer att du är en människa.)Man som kommenterar på Modiodal
August, 37 - använt mot Bipolärsjukdom typ II
2010-03-15-11:42:22

Jag har haft sjuklig trötthet under en längre period. Modiodal har gjort mig väldigt pigg. Väldigt bra. Lätta biverkningar. Man blir lite rastlös, mycket fart. Koncentrationen ökar. Tar man det för sent på dagen, kl 17 och senare, så kan man omöjligtvs sova under hela natten. Man är helt glasklar i huvudet och inte det minsta trött. Absolut inte att rekomendera att vara vaken mer än en natt. Skadligt för kroppen. Annan biverkning är att man kan bli lös i magen (bara lite).Om Modiodal


Modafinil är en kemisk förening med summaformeln C15H15NO2S. Ämnet är ett tämligen nytt narkotikaklassat läkemedel i Sverige för vakenhetsreglering, och marknadsförs som bland annat Modiodal och Provigil.
I Sverige skrivs preparatet ut till patienter som erhållit diagnosen narkolepsi eller idiopatisk hypersomni som annars är mycket svårbehandlade utan tunga läkemedel.
Modafinil utvecklades under 1970-talet i Frankrike som ett alternativ till amfetamin för patienter som behöver hjälp för att hålla sig vakna. Modafinil har en uppiggande effekt som liknar amfetaminets, om än med långsammare verkan. Till skillnad från amfetamin och liknande centralstimulantia anses dock risken för beroendeutveckling vara minimal. Även risken för missbruk är lägre då modafinil inte ger de euforiska effekter vid överdosering som är karaktäristiska för amfetaminderivat.
Modafinil har länge varit populärt i bl.a. USA, där det ibland skrivs ut av läkare mot trötthet, till exempel vid skiftarbete. Det förekommer även på den svarta marknaden. Preparatet används även inom Främlingslegionen vid speciella uppdrag och testas för närvarande av amerikansk och brittisk militär, som alternativ till amfetaminderivatet Dexedrin. Modafinil används också till ADHD-patienter istället för rena metylfenidatpreparat (tex. Concerta) med stor framgång.Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gjorde i slutet av 2010 en utvärdering av modafinil som terapeuptiskt preparat. Utvärderingen resulterade i ett generellt avrådande att förskriva läkemedlet för alla andra diagnoser än narkolepsi. Ett skäl är att missbruk har rapporterats. Den 4 februari 2011 utfärdade den svenska myndigheten Läkemedelsverket en motsvarande föreskrift, dock med reservationen att påbörjade behandlingar för andra indikationer inte omedelbart behöver avslutas. EMA understryker också att det är upp till var enskild läkare i EU:s medlemsländer att besluta om adekvat behandling i enskilda fall, även om sådan skulle avvika från de officiella indikationerna. I dagsläget finns därmed ingen generellt sanktionerad behandling mot hypersomni.
Substansen ingår i förteckning IV i Sverige, men finns för närvarande inte upptagen i förteckningarna i internationella narkotikakonventioner.Bildbank för Modiodal

Inga bilder tillgängliga.

Rekommendera Ja/Nej?

poäng för läkemedlet Modiodalpoäng för läkemedlet Modiodalpoäng för läkemedlet Modiodalpoäng för läkemedlet Modiodalpoäng för läkemedlet Modiodal
Poäng: 5 av 5 (11 användare)

Snabbfakta


Namn:
Modiodal Tablett 100 mg

Receptstatus:
Receptbelagt

ATC-kod:
N06BA07

Läkemedelstillverkare:
Schering-Plough

Läkemedelsform och styrka:
Tablett 100 mg

Mer information:
Mer information om Modiodal på LäkemedelsverketDagens musik


Senaste nyheterna

Forskaren: Tyngdtäcket är fantastiskt

08-09-2021

Hjärnforskaren Ole Petter Hjelle kan mycket om sömn. Han ser flera tydliga fördelar med tyngdtäcken. Vilka han själv upplevt. ?Min erfarenhet av tyngdtäcken är att de får mig att sova lugnare och få både bättre och längre sömn. Jag har nu använt täcket i över fyra månader och har blivit väldigt förtjust i det.?

Läs om Forskaren: Tyngdtäcket är fantastisktMedicinkollen Nyheter.

Toppforskare möts i Uppsala på Beijerforskardagen 2021

08-09-2021

Beijerstiftelsen och SLU anordnar ett event där toppforskare möts i Uppsala för att diskutera de utmaningar de möter. De erbjuds bland annat workshops i mediestrategier och presentationsteknik av Janne Josefsson och Malou von Sivers. Ambitionen är att i denna dynamiska konstellation tänka nytt i metod och problemformuleringar.

Läs om Toppforskare möts i Uppsala på Beijerforskardagen 2021Medicinkollen Nyheter.


Liknande medicin och läkemedelSjukdomar och symtom som användarna har behandlat.