OxyContin, Depottablett 5 mg

Läkemedlet OxyContin rekommenderas av 5 personer och rekommenderas inte av 8 personer och har därmed ett genomsnitt på 2 poäng.

Andra har använt OxyContin mot knäprotesoperation


Användarberättelser (Erfarenheter och biverkningar)


Dela med dig av din erfarenhet

Beskriv din erfarenhet av OxyContin

    

Man Kvinna


<-- skriv CJKLM här.
(Säkerställer att du är en människa.)Kvinna som kommenterar på OxyContin
Kristina, 80 - använt mot knäprotesoperation
2020-08-26-12:29:55
Hjälpte mot smärtan, men psykiska reaktioner som förvirring,onormal tankeförmåga ( gjorde en massa konstiga felbeslut, kunde inte tänka klart fortfarande efter flera veckor utan ,depression skrämde både mig och mina anfövanter.


Om OxyContin


Oxikodon, summaformel C18H21NO4, är ett så kallat morfinderivat; det är ett halvsyntetiskt preparat med kraftigt smärtstillande effekt och härleds ur tebain (dimetylmorfin). Det används vid långvarig svår smärta, till exempel vid cancer.
Läkemedel som innehåller detta ämne är OxyContin, som tillverkas av Purdue Pharma och som i Sverige säljs av Mundipharma, OxyNorm samt Targiniq, som även innehåller naloxon för att häva den förstoppning, som uppstår i tarmarna vid behandling med opiater, detta genom att naloxon inte frisläpps innan det kommer ner i tarmen. OxyContin är ett långtidsverkande läkemedel, en så kallad depåtablett, där smärtstillande effekt nås efter cirka 30-60 minuter. Maximal effekt nås efter cirka 3 timmar och effekten uppges hålla i sig upp till 12 timmar. Med OxyNorm nås smärtstillande effekt snabbare, ofta inom 15?20 minuter, med full effekt cirka en timme efter intaget. Varaktigheten är upp till 6 timmar.
Preparat innehållande oxikodon kan bland annat orsaka dåsighet, illamående och kräkningar. Sådana besvär brukar minska efter några dagars användning. Vissa kan få klåda, förstoppning och miktionsproblem (svårt att urinera/miktera). Förminskade pupiller och svårighet att andas är andra kända biverkningar.Substansen är narkotikaklassad och ingår i förteckningen N I i 1961 års allmänna narkotikakonvention, samt i förteckning II i Sverige. Preparatet är kraftigt beroendeframkallande. I USA pågår ett tusental rättsprocesser om medlet. Anhöriga till patienter som dött av överdoser och ansvariga för sjukvården i olika delstater har stämt tillverkarna på grund av att så många dött av överdoser eller blivit beroende av medlet.Bildbank för OxyContin

Inga bilder tillgängliga.

Rekommendera Ja/Nej?

poäng för läkemedlet OxyContinpoäng för läkemedlet OxyContininte poäng för läkemedlet OxyContininte poäng för läkemedlet OxyContininte poäng för läkemedlet OxyContin
Poäng: 2 av 5 (13 användare)

Snabbfakta


Namn:
OxyContin Depottablett 5 mg

Receptstatus:
Receptbelagt

ATC-kod:
N02AA05

Läkemedelstillverkare:
Mundipharma

Läkemedelsform och styrka:
Depottablett 5 mg

Mer information:
Mer information om OxyContin på Läkemedelsverket