OxyNorm, Kapsel, hård 5 mg

Behandlar Blefarit - ögonlocksinflammation

Läkemedlet OxyNorm rekommenderas av 30 personer och rekommenderas inte av 0 personer och har därmed ett genomsnitt på 5 poäng.

Har du använt denna medicin eller läkemedel?


Användarberättelser (Erfarenheter och biverkningar)


Bli den första att dela med av dina erfarenheter


Dela med dig av din erfarenhet

Beskriv din erfarenhet av OxyNorm

    

Man Kvinna


<-- skriv CJKLM här.
(Säkerställer att du är en människa.)
Om OxyNorm


Oxikodon, summaformel C18H21NO4, är ett så kallat morfinderivat; det är ett halvsyntetiskt preparat med kraftigt smärtstillande effekt och härleds ur tebain (dimetylmorfin). Det används vid långvarig svår smärta, till exempel vid cancer.
Läkemedel som innehåller detta ämne är OxyContin, som tillverkas av Purdue Pharma och som i Sverige säljs av Mundipharma, OxyNorm samt Targiniq, som även innehåller naloxon för att häva den förstoppning, som uppstår i tarmarna vid behandling med opiater, detta genom att naloxon inte frisläpps innan det kommer ner i tarmen. OxyContin är ett långtidsverkande läkemedel, en så kallad depåtablett, där smärtstillande effekt nås efter cirka 30-60 minuter. Maximal effekt nås efter cirka 3 timmar och effekten uppges hålla i sig upp till 12 timmar. Med OxyNorm nås smärtstillande effekt snabbare, ofta inom 15?20 minuter, med full effekt cirka en timme efter intaget. Varaktigheten är upp till 6 timmar.
Preparat innehållande oxikodon kan bland annat orsaka dåsighet, illamående och kräkningar. Sådana besvär brukar minska efter några dagars användning. Vissa kan få klåda, förstoppning och miktionsproblem (svårt att urinera/miktera). Förminskade pupiller och svårighet att andas är andra kända biverkningar.Substansen är narkotikaklassad och ingår i förteckningen N I i 1961 års allmänna narkotikakonvention, samt i förteckning II i Sverige. Prepraratet är kraftigt beroendeframkallande. I USA pågår ett tusental rättsprocesser om medlet. Anhöriga till patienter som dött av överdoser och ansvariga för sjukvården i olika delstatater har stämt tillverkarna på grund av att så många dött av överdoser eller blivit beroende av medlet.Bildbank för OxyNorm

Inga bilder tillgängliga.

Rekommendera Ja/Nej?

poäng för läkemedlet OxyNormpoäng för läkemedlet OxyNormpoäng för läkemedlet OxyNormpoäng för läkemedlet OxyNormpoäng för läkemedlet OxyNorm
Poäng: 5 av 5 (30 användare)

Snabbfakta


Namn:
OxyNorm Kapsel, hård 5 mg

Receptstatus:
Receptbelagt

ATC-kod:
N02AA05

Läkemedelstillverkare:
Mundipharma

Läkemedelsform och styrka:
Kapsel, hård 5 mg

Mer information:
Mer information om OxyNorm på Läkemedelsverket