Vaccinojämlikhet underminerar global återhämtning

Det nya initiativet Global Dashboard on COVID-19 Vaccine Equity finner att låginkomstländer skulle kunnat addera 38 miljarder US-dollar till deras beräknade BNP för 2021 om de hade haft samma vaccinationstakt som höginkomstländer. Den globala ekonomiska återhämtningen riskeras om vacciner inte tillverkas, skalas upp och fördelas jämlikt.
Läs mer

Elavbrott vid Norrlands universitetssjukhus under morgonen

Nattens och morgonens kraftiga åska över Umeåområdet fick stor påverkan på Norrlands universitetssjukhus som var helt strömlöst under cirka en timme. På grund av ett internt fel i en transformatorstation kunde inte reservkraften gå i gång. Kritisk utrustning och system har batteri back-up och har kunnat säkras. Inga patienter har drabbats till följd av elavbrottet.
Läs mer

​Tidbokning för vaccination mot covid-19 öppen för alla myndiga i Västerbottens län

Är du 18 år eller äldre? Nu kan även du boka tid för vaccination. Idag fredag öppnar Region Västerbotten upp för vaccinering av alla västerbottningar som fyllt 18 år. Parallellt med att yngre kan boka tid så pågår vaccinering med dos två hos en stor del av invånarna vilket påverkar mängden lediga tider som läggs ut.
Läs mer

Ectin Research:s VD, Anna Sjöblom Hallén, intervjuad av Biostock och Nyhetsbyrån Direkt

Onsdagen den 7 Juli hade Ectin Research en investerarpresentation hos BioStock. Här berättar bolagets VD Anna Sjöblom-Hallén bland annat om bakgrunden till Ectin, då en av grundarna, Christer Edlund, överläkare i urologi gjorde en upptäckt i samband med en patient med utspridd blåscancer. Prognosen var inte god och mannen hade inte lång tid kvar att leva, men där patienten i samband med en….
Läs mer

Hög andel falskt negativa resultat med snabbester för covid-19

I maj erbjöd Equalis verksamheter, som utför testning med de nya snabbtesterna för SARS-CoV-2 antigen, att kostnadsfritt få ta del av ett kvalitetssäkringsprogram för dessa tester. Syftet var att ge sjukvården ett underlag för internt kvalitetsförbättringsarbete samt att få en nationell överblick över hur väl snabbtesterna fungerar. Resultatet visar att ett stort antal positiva prover bedöms fel.
Läs mer