UNDP lanserar ’Ocean Innovation Challenge’

I syfte att påskynda framstegen inom Mål 14 och finna nya sätt att rädda haven lanserar nu UNDP i samarbete med Sida tävlingen ’Ocean Innovation Challenge’ (OIC). OIC efterlyser innovationer som går att överföra och återskapa på nya platser och som är möjliga att skala upp. Vinnare beviljas bidrag på upp till $250.000 i syfte att göra sina innovationer till verklighet.
Läs mer

Tips! Så kan du förebygga förkylning och influensaliknande symptom

Under vintern drabbas 5–15 procent av alla vuxna och 20–30 procent av alla barn av influensa. Men nu finns hjälp för hela familjen. Med Viruseptin förkylningsspray kan du förebygga och motverka förkylning och influensaliknande symptom. Det är den första förkylningssprayen som i flera välkontrollerade studier har bevisad effekt på barn och vuxna med bekräftad förkylning.
Läs mer

​Nu ska vård på distans ges från Spanien

Projektet Västerbotten utan gränser, en ny modell inom digital hälso- och sjukvård i Region Västerbotten, går nu in i en ny fas. Nu påbörjas ett samarbete med läkare från Spanien och Skellefteå kommun.

– En läkare ska på distans vara Region Västerbottens läkarstöd vid ett korttidsboende i Skellefteå, säger överläkare Virginia Zazo, en av projektledarna.
Läs mer

Sjukvården ska anpassas efter patientens vårdbehov och läkarbesök ske när det behövs

Svenska Läkaresällskapet är i sitt remissvar på ”Digifysiskt vårdval – tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet” (SOU 2019:42) positivt till flera av förslagen i utredningen. Men framhåller vikten av ett ordnat införande av digital vård och listning på läkare, där de med störst behov av kontinuitet och samordning prioriteras fram till dess att primärvården är fullt utbyggd.
Läs mer

Pressinbjudan till 112-dagen: Teknikutveckling och förändrad hotbild – vad kommer prägla 2020-talets krisberedskap?

Den 11 februari 2020 anordnar SOS Alarm 112-dagen. 112-dagens dialogforum samlar beslutsfattare inom larm- och vårdkedjan tillsammans med aktörer från närliggande verksamheter inom exempelvis kommuner, myndigheter och organisationer. Några av talarna är inrikesminister Mikael Damberg och chefen för Södertörns brandförsvar Hillevi Engström.
Läs mer