Dupixent® (dupilumab) godkänd i EU för behandling av måttlig till svår atopisk dermatit

EU-kommissionen har godkänt Dupixent, den första biologiska behandlingen för vuxna med måttlig till svår atopisk dermatit (atopiskt eksem). Atopiskt eksem är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som karaktäriseras av klåda, torr hud och eksemutslag, som i svåra fall kan täcka större delen av kroppen.(1) Patienter med svårt atopiskt eksem kan lida av intensiva och plågsamma symptom som har en mycket negativ inverkan på livskvaliteten (2). I studier har Dupixent visat signifikant lindring av symptomen för patienter med måttlig till svårt atopiskt eksem (3,4).

“Dupixent är den första biologiska behandlingen för patienter med måttligt till svårt atopiskt eksem. Vi på Sanofi Genzyme är glada att kunna erbjuda ett nytt behandlingsalternativ som kan förbättra patienters livskvalitet”, säger Eva Laudon Meyer, medicinsk chef för Sanofi Genzyme i Sverige.

Ungefär 350 000 – 700 000 personer i Sverige uppskattas lida av atopiskt eksem (5). Dupixent är godkänt för behandling av måttlig till svår atopisk dermatit hos vuxna patienter som är aktuella för systemisk behandling. Produkten godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) i mars 2017. Dupixent förväntas finnas tillgänglig i Sverige under 2018. 

Om Sanofi
Sanofi, ett av världens ledande läkemedelsbolag, driver innovativ forskning och läkemedelsutveckling med fokus på patientens behov. Sanofi är organiserat i fem globala affärsenheter: Diabetes & Cardiovascular, General Medicines & Emerging Markets, Sanofi Genzyme, Sanofi Pasteur och Consumer Healthcare. Sanofi är börsnoterad i Paris (EURONEXT:SAN) och i New York (NYSE:SNY).

Sanofi Genzyme
Sanofi Genzyme är en affärsenhet vars fokus ligger på att upptäcka och utveckla medicinska behandlingar för patienter med ovanliga och speciella sjukdomar. Sanofi Genzyme har länge varit känt för sin expertis inom sällsynta genetiska sjukdomar. Idag omfattas även sjukdomsområden så som onkologi, immunologi och multipel skleros (MS). Genzyme grundades 1981 i Boston, USA och är sedan 2011 en del av Sanofi. Sanofi och Regeneron samarbetar i ett globalt forsknings – och utvecklingsprogram samt med marknadsföringen av Dupixent.

Referenser

1. Läkemedelsverket, “Behandling av atopiskt eksem – behandlingsrekommendation 2005”

2. Zuberbier T, Orlow SJ, Paller AS, et al. Patient perspectives on the management of atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol. 2006; 118:226-232.

3. Simpson E. et al., Two Phase 3 Trials of Dupilumab versus Placebo in Atopic Dermatitis, NEJM 2016; 375: 2335-48.

4. Blauvelt A. et al., Long-term management of moderate-to-severe atopic dermatitis with dupilumab and concomitant topical corticosteroids (LIBERTY AD CHRONOS): a 1-year, randomised, double-blinded, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet 2017; 389: 2287–2303.

5. Svedman, Svensson, “Atopisk dermatit – utredning och behandling”, Allergi i Praxis 1/2016

GZSE.DUP.17.09.0147