Genombrottet: Forskare kan ha hittat botemedel mot diabetes.

Ett medicinskt genombrott har gjorts på ett universitet i Trondheim. Ett genombrott som i förlängningen kan innebära att människor med typ 2-diabetes botas. – Det här är ganska revolutionerande, för man uppskattar ju att 600 miljoner människor kan vara drabbade av typ 2-diabetes om 15 år, säger Magnus Kringstad Olsen, doktorand på NTNU, till norska TV2 som rapporterarom den revolutionerande upptäckten.

Pixabay

Den revolutionerande upptäckten gjordes i samband med operationer av överviktiga personer. I vissa fall kunde man nämligen se att deras typ 2-diabetes botades. Det skriver norska TV2.

Enligt forskarna på universitet i Trondheim ska det aptitnedsättande hormonet PYY kunna användas i diabetesmedicin. Studier på djur visar också att läkemedlet har potential att få sjukdomen att försvinna helt.
– Om vi kan göra något för att hjälpa människor så är det meningen med vår forskning, säger det kinesiska forskarparet Duan Chen och Chun-mei Zhao, som ligger bakom upptäckten, till TV2.

Bildkälla

diabetes

Magnus Kringstad Olsen, doktorand på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim, är positiv till upptäckten och kallar den för ”revolutionerande”. Men innan ett läkemedel kan utvecklas behöver tester på människor genomföras.
– Det här är ganska revolutionerande, för man uppskattar ju att 600 miljoner människor kan vara drabbade av typ 2-diabetes om 15 år, säger han.