Helena Thelin är ny platschef för Pfizers bioteknologiska tillverkningsanläggning i Strängnäs

Helena Thelin är ny platschef för Pfizers bioteknologiska tillverkningsanläggning i Strängnäs
Helena Thelin, ny platschef för Pfizers bioteknologiska tillverkningsanläggning i Strängnäs. Foto: Brigitte Grenfeldt

Helena Thelin tillträdde som ny platschef för Pfizers bioteknologiska tillverkningsanläggning i Strängnäs den 1 januari. Helena har lång erfarenhet från högteknologisk tillverkning av biologiska läkemedel, senast som chef för Teknik och Säkerhet Hälsa Miljö på anläggningen i Strängnäs.

Helena Thelin har mer än 20 års erfarenhet inom läkemedelsindustrin och en ingenjörsexamen i medicinsk teknik. Helena har haft ledande tjänster inom Pfizer 2003-2011 och arbetade sedan några år som chef på AstraZeneca innan hon återvände till Pfizer år 2016 som chef för Teknik och Säkerhet Hälsa Miljö.

I Strängnäs har Pfizer Sveriges största bioteknikanläggning för kommersiell produktion av läkemedelssubstanser och vaccin. Det är en högautomatiserad produktionsanläggning med en innovativ plattformsteknologi vilket ger flexibilitet som är nödvändig för att på ett effektivt och kvalitetssäkrat sätt tillverka många olika produkter i samma anläggning.

Utöver en investering på cirka en och en halv miljard kronor inför öppningen av multiproduktionsanläggningen 2009 har Pfizer genomfört ytterligare investeringar i hundramiljonerklassen för att möjliggöra produktion av fler produkter, inte bara för Pfizer utan också som kontraktstillverkare för andra läkemedelsföretag.

– Vår verksamhet i Strängnäs har verkligen utvecklats de senaste åren, något som jag vill ta till nästa fas. Jag kommer att fortsätta utveckla verksamheten och bygga kompetens för framtida möjligheter för befintliga såväl som eventuella nya produkter. Det är glädjande att Sverige är konkurrenskraftigt i avancerad tillverkning som bioteknik, en tillverkningssektor som är av stor vikt för Sveriges export idag och i framtiden, säger Helena Thelin.

I bioteknikanläggningen tillverkas idag aktiv substans för Pfizers produkter Genotropin (tillväxthormon), Somavert (tillväxthämmare mot akromegali) och Fragmin (förebygger blodpropp) med export till hela världen samt kontraktstillverkning av aktiv substans till Kineret (för reumatoid artrit och kryopyrinassocierade periodiska syndrom) åt SOBI. Det pågår också en processvalidering för produktion av Pfizers nyligen godkända meningokockvaccin.

Helena Thelin efterträder amerikanen Christopher Siegmund som är kvar inom Pfizer och tillträder en tjänst USA.

Om Pfizers produktionsanläggning i Strängnäs

Som ett av världens ledande läkemedels-, egenvårds- och vaccinföretag vill vi på Pfizer bidra till att skapa fler år till livet och mer liv till åren. Vår vision i Sverige är att i samverkan upptäcka nya vägar för en världsledande svensk hälso- och sjukvård. Fokus för vår globala forskning och utveckling ligger inom områden där det finns ett stort behov av behandlingsalternativ t ex inom cancer, immunologi och inflammation, kardiovaskulära och metaboliska sjukdomar, neurovetenskap och smärta, sällsynta sjukdomar och vacciner. www.pfizer.se, www.pfizer.com och www.älskaattåldras.se