Hemsida om MS för unga anhöriga lanseras

Hemsida om MS för unga anhöriga lanseras
Vad händer i kroppen när man har MS?

Läkemedelsföretaget Merck lanserar idag en hemsida om sjukdomen Multipel skleros (MS) som riktar sig särskilt till unga anhöriga. På sajten, som heter vadärms.se, kan barn och ungdomar som har en förälder med MS få svar på frågor som rör sjukdomen och även ställa egna frågor.

MS är en sjukdom som inte bara påverkar den drabbade utan även de anhöriga, inte minst barn. Eftersom de flesta som får MS är mellan 20-40 år är det vanligt att de drabbade har barn som bor hemma.

Att ha en mamma eller pappa med en kronisk sjukdom som MS kan kännas tufft för många barn. Vanligtvis uppstår också många frågor som kan vara svåra att hitta svar på, dels för att det inte finns någon information där ute som är skräddarsydd för den här målgruppen, och dels för att det kan kännas svårt och pinsamt att prata med sina föräldrar om sjukdomen.

– Idag finns ingen information som riktar sig direkt till målgruppen unga anhöriga som är mellan 9-17 år. Vår tanke är att den här sajten ska vara ett stöd för unga anhöriga och uppmuntra till dialog mellan barn och vuxna, säger Marie Nilsson,Head of Market Access COE på Merck.

På sajten kan man få svar på många frågor som barn och ungdomar med föräldrar som har MS ofta ställer sig, till exempel ”Varför får man MS?”, ”Kan man dö av MS?” och ”Vem kan jag prata med?”. Det finns även filmer som förklarar sjukdomen på ett enkelt sätt och som beskriver vad ett skov är. En ytterligare funktion är att man kan ställa privata frågor till en stödperson på Neuroförbundet.

Materialet till hemsidan är framarbetat med stort stöd av MS-sjuksköterskor som har daglig kontakt med MS-patienter och deras anhöriga. Neuroförbundet har också varit inkopplade i innehållsprocessen. Idén till sajten kommer från en kvalitativ undersökning som Merck genomförde förra året och som visade att neurologer och MS-sjuksköterskor saknar material som de kan ge till de drabbades barn.

Besök gärna sajten på:

www.vadärms.se

Om vadärms.se
Vadärms.se är framtagen av läkemedelsbolaget Merck. Materialet till hemsidan är framarbetat med stort stöd från Neuroförbundet och MS-sjuksköterskor runtom i Sverige som dagligen träffar personer med MS.

Merck  är ett ledande läkemedelsföretag inom cancerbehandling, multipel skleros och hormonstimulerande medel för fertilitet. Merck ägnar sig åt innovativ forskning, inriktad på att upptäcka, utveckla, tillverka och marknadsföra små molekyler eller biologiska läkemedel för att hjälpa patienter på områden där det finns stora behov för förbättring. http://www.merck.se/