Kvinna låg död på trygghetsboende i veckor

En äldre kvinna dog och blev liggande i sin lägenhet på ett trygghetsboende i flera veckor. Först när Helsingborgshem skulle måla om i huset hittades hennes kropp.

trygghetsboende-0-jpg

SVT Nyheter Helsingborg har pratat med andra som bor på trygghetsboendet som känner oro inför det inträffade, men som inte vill framträda med sina namn.

– Ska det vara såhär? Det känns väldigt olustigt och jag blir orolig, inte minst för min egen del. Vi bor ju på ett trygghetsboende och då hör det väl till att personalen ska titta till oss lite, säger en person vi pratat med.

Målare hittade kroppen

Det var i mitten av juni när Helsingborgshem skulle måla om i huset som hantverkare hittade den avlidne kvinnan. När polisen kom dit hittade de oöppnad post från slutet av april.

– Det var mitt i en värmebölja som vi hittade henne men vi vet inte hur länge hon legat i lägenheten. Det vi vet är att att det rör sig om flera veckor, säger Mikaela Andersson från Helsingborgshem.

Trygghet utan vård

På trygghetsboendet bor personer över 70 år som ska kunna klara sig själva. Där utförs alltså ingen vård eller hemtjänst men det ska ändå finnas trygghetsvärdar på plats som ska skapa en gemenskap och social samvaro.

Detta är ju ändå ett trygghetsboende, hur kunde ingen upptäcka att hon låg död så länge?

– Det som har inträffat är oerhört beklagligt, men trygghetsboenden har inga vårdinslag utan bygger på frivilligt deltagande. Och i detta fall fanns det tyvärr ingen indikation på att det skulle varit någonting som inte stod rätt till i lägenheten, säger Mikaela Andersson.

Enligt de som bor i huset går rykten om händelsen och det finns ett stort behov av tydlig information om vad som faktiskt hänt.

– Alla pratar om det, men det känns som att händelsen smusslades bort, vi som bor här vill men får ingenting veta, säger en av de boende.

Skärper rutiner

Att Helsingborgshem borde gett tydligare information till de boende håller Mikaela Andersson med om.

– Såhär med facit i hand hade vi behövt samla och ventilera detta i grupp och inte bara svarat på enskilda frågor.

Helsingborgshem kommer nu att se över sina rutiner så att detta inte ska hända igen.

– Om det finns något vi kan göra utan att inkräkta på de boendes privatliv men ändå säkra någon slags kontakt kommer vi göra det, säger Mikaela Andersson.