Morgonsnuva – ett vanligt problem som få reder ut

Morgonsnuva – ett vanligt problem som få reder ut
Att dammsuga madrassen ofta, helst varje vecka, är en viktig åtgärd för att hålla kvalstermängden nere om man är allergisk. (Foto: Maria Cruseman)

Sängkvalsterallergi ökar i Sverige

Kvalsterallergi har blivit vanligare i Sverige, troligen då kvalster får lättare att överleva i moderna bostäder med god isolering. Nästan hälften av alla barn i södra Sverige som har allergibesvär är allergiska mot just kvalster och allergin brukar börja i barn- eller ungdomsåren, men kan även komma senare i livet. En färsk Novus-undersökning från Livostin visar att tre av fyra någon gång vaknat med morgonsnuva och närmare var femte person så ofta som minst en gång i veckan. 63% av respondenterna vet varken hur de ska förebygga eller behandla dessa symtom. Två av fem har försökt reda ut orsaken.

Dammsug sängen!

Den egna sängen är den största kvalsterkällan i ditt hem, då kvalster trivs med fukt och värme. Om man är allergisk mot kvalster har man oftast mest symtom på morgonen, eftersom kvalster samlas i sängen där man sover under natten. Svenskarna är bra på att tvätta sängkläderna som man ska, men glömmer bort själva sängen, visar Novus-undersökningen. Endast en av tio dammsuger både säng och bäddmadrass minst var fjortonde dag. Att dammsuga madrassen ofta, helst varje vecka, är en viktig åtgärd för att hålla kvalstermängden nere om man är allergisk.

-Eftersom det inte går att undvika kvalster helt bör den som misstänker kvalsterallergi söka läkare för utredning och diagnos. I samband med det ger vi även råd om hur man håller kvalstermängden nere till exempel genom att låta sängen stå obäddad en stund efter uppstigning, säger Ines Vinge, specialistläkare inom astma och allergisjukdomar vid Lidingö sjukhus. Kvalsterallergi kan orsaka vanliga allergiska symtom som rinnande näsa, kliande och röda ögon, nysningar eller nästäppa.

Vad kan man göra själv?

Tips för att förebygga sängkvalsterallergi från 1177och Astma- och Allergiförbundet: 

Se till att ha en fullgod ventilation i sovrummet och vädra

Håll rumstemperaturen nere

Vädra för att sänka luftfuktigheten

Alla sängkläder bör gå att tvätta vid minst +60° C

Sovrummet bör ha så lite dammsamlande inredning som möjligt

Dammsug madrassen ofta – helst varje vecka – och byt sängkläder i samband med det

För mer information, vänligen kontakta:
Sophie Jansson, sophie.jansson@cohnwolfe.com

Om Novus-undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Livostin under 7-13 september 2017. Totalt 1.078 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år.

Om Livostin®Läkemedel vid allergiska besvär i näsa (nässpray) och ögon (ögondroppar). LIVOSTIN® (levokabastin) kan hjälpa dig att lindra besvären från såväl pollenallergi som allergi från pälsdjur, kvalster och mögel. Livostin kan användas av vuxna, barn, gravida och ammande. Hos barn ska besvären först diagnostiseras av en läkare för att säkerställa att orsaken är allergi. Läs alltid bipacksedeln innan användning. © LIVOSTIN® marknadsförs i Sverige av McNeil Sweden AB, 169 04 Solna, 2017. För mer information se www.livostin.se.