Nu ha pollen kommit till Uppsala län

Nu ha pollen kommit till Uppsala län

Pollensäsongen har börjat på allvar. Under de senaste veckorna har försäljningen av allergiläkemedel ökat kontinuerligt på Kronans Apotek i Uppsala län. Under vecka 12 såldes 65 procent mer läkemedel 2017 än 2016 i Uppsala län på Kronans Apotek. Från vecka fem så har försäljningen av allergiläkemedel ökat med 312 procent. Nu väntas högre temperaturer och mer pollen.
– Det finns effektiva receptfria pollenläkemedel som tar bort de mesta av de besvärliga symtomen på pollenallergi. Det är också klokt att börja sin medicinering i tid, säger apotekare Elisabeth Helgesson i Uppsala.

I första hand är det pollen från hassel och al som kommer tidigt och som ger de största problem för allergikerna under mars månad. Pollen kan också komma från kontinenten och in över Sverige med sydliga vindar. Något som märktes i delar av Sverige under vecka sex och vecka sju då pollen blåste in bland annat från Polen. Omkring 14 procent av barnen och 25 procent av vuxna lider av någon form av pollenallergi i Sverige.

– Nu när temperaturerna går upp kommer halterna av pollen att öka. Många får besvär med rinnande näsa, nysningar, irritation i ögonen, säger Elisabeth Helgesson, apotekare på Kronans Apotek Gottsunda centrum.

Pollensäsongen i Sverige kan delas in i tre perioder: våren då lövträden blommar, sommaren med gräsets pollen samt sensommaren/hösten som är gråbons säsong.

– Pollenallergi är besvärligt och det finns goda skäl att hålla koll på pollenhalterna. Det finns gott om effektiva receptfria läkemedel som effektivt kan lindra symtomen, säger Elisabeth Helgesson.

Tips inför pollensäsongen
-Se till att ha pollenläkemedel hemma och ta dem i tid så mår du bättre
-Vädra inte
-Undvik att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus, då pollen lätt fastnar
-Våttorka istället för att dammsuga
-Träna helst inomhus
-Skölj gärna ur håret på kvällen om du varit utomhus under dagen

För ytterligare information kontakta:
Elisabeth Helgesson, apotekare på Kronans Apotek i Uppsala, 0701981051
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Apotek, 010-240 61 58, mail: andreas.rosenlund@kronansapotek.se

Kronans Apotek vill att kunderna ska känna sig friskare på insidan och vackrare på utsidan. Kronans Apotek har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.