Vikt och träning

Jasmine Miger Läkare
Jasmine Miger Läkare
Jasmine Miger är läkare och gästbloggar på Läkemedelsbloggen kring ämnen som vikt och träning. Se alla hennes artiklar här.

Idag när vi kommer in i olika butiker ser man varje dag omslag på tidningar om hur du snabbast går ner i vikt.

Det många inte förstår är att gå ner i vikt kan innebära många saker. Vi kan gå ner i vikt genom att förlora fett, muskler, kolhydrater (glykogen i musklerna) och även storleken på organen kan minska.

Om jag får frågan: ”Hur går jag ner i vikt?” så svarar jag: ”Det beror på vad man vill uppnå”

Därför att kosten och träningen varierar vid dessa ovan nämnda olika typer av viktminskningar.

Innan man bestämmer sig för att gå ner i vikt ska man tänka på varför man vill göra det. Den största anledningen borde först och främst vara ur ett hälsoperspektiv och då måste man inse att det blir inte ur ett hälsoperspektiv om viktnedgången är kortvarig. Man måste hitta ett konstruktivt beteende i sina vanor som håller livet ut. Lättare sagt än gjort! Jag vet! Men alla kan göra det!

Vill man gå ner i vikt för att få ett vackrare yttre kan man göra det också men då bör man fråga sig själv om det verkligen gör en lyckligare. Om det gör en lyckligare tycker jag absolut inte att det är något fel och saken är den att om man lever ett hälsosamt liv med bra mat och lagom med motion så får man ett vackert yttre GRATIS!

Många tror att man måste svälta sig själv och bli maratonlöpare för att få en snygg kropp och se bra ut och det stämmer inte. Däremot så finns det inga genvägar. Ska man gå ner i vikt så är det bra mat och motion som gäller.

Och vad är bra mat och hur mycket ska jag träna då?

Ja, det är just detta jag kommer att skriva om.